Τετάρτη 5 Ιανουαρίου 2011

Γρίπη των χοίρων (Ιός Η1Ν1)

Η SAFEMED ΕΞ.Υ.Π.Π. συμμετέχοντας στην καμπάνια ενημέρωσης των εργαζομένων για την ΓΡΙΠΗ ΤΩΝ ΧΟΙΡΩΝ  ( Ιός Η1Ν1) με σκοπό την προφύλαξη αλλά και την αποφυγή άσκοπου πανικού, απαντά σε κρίσιμες ερωτήσεις όπως:

1. ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΓΡΙΠΗ ΤΩΝ ΧΟΙΡΩΝ  ;
Οξεία νόσος του ΑΝΑΠΝΕΥΣΤΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ που οφείλεται στον ιό τύπου Η1Ν1 όπως ταυτοποιήθηκε.



2. ΠΩΣ ΜΕΤΑΔΙΔΕΤΑΙ ;
Από άνθρωπο σε άνθρωπο μέσω σταγονιδίων που εκτοξεύονται (φτάρνισμα, βήχας) ή επαφής με μολυσμένα με τον ιό αντικείμενα και φέρνοντας το χέρι σε επαφή με το στόμα, μύτη, οφθαλμούς. Διασπορά του ιού μπορεί να γίνει σε κλειστούς χώρους (π.χ. με τα κλιματιστικά). ΔΕΝ ΜΕΤΑΔΙΔΕΤΑΙ ΜΕ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ ΧΟΙΡΙΝΟΥ ΚΡΕΑΤΟΣ Ή ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ ΤΟΥ.

2.Α. ΠΟΤΕ Ο ΑΣΘΕΝΗΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΜΕΤΑΔΟΣΕΙ ΤΟΝ ΙΟ ΣΕ ΑΛΛΟΥΣ
Περίπου 1 εβδομάδα πριν την εμφάνιση των συμπτωμάτων και για 4-5 ημέρες μετά. Τα παιδιά μεταδίδουν έως και για 7 ημέρες μετά.

3. ΤΙ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΠΑΝΔΗΜΙΑ ;
Είναι μια επιδημία με παγκόσμια εξάπλωση που προσβάλει μεγάλο μέρος του πληθυσμού που δεν έχει ανοσία στον ιό.

4. ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ ;
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ιδιαίτερα συμπτώματα, είναι παρόμοια με αυτά της εποχιακής γρίπης.

  • Αιφνίδια έναρξη πυρετού
  • Συμπτώματα από το Αναπνευστικό Σύστημα (βήχας, συνάχι, πονόλαιμος). Επιπλέον πόνος στους μυς και αρθρώσεις, πονοκέφαλος.
  • Πιθανόν να εμφανιστούν και συμπτώματα από το Γαστρεντερικό Σύστημα (διάρροια).


5. ΥΠΑΡΧΕΙ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ;
Πρέπει να λαμβάνονται μέτρα προφύλαξης όπως:

  • Κατά το δυνατόν αποφυγή παραμονής σε κλειστούς χώρους και συνωστισμό. Ο συχνός αερισμός των χώρων βοηθά.
  • Συχνό πλύσιμο χεριών, δυνατόν με απολυμαντικό ή οινόπνευμα.
  • Αποφυγή επαφής των χεριών με στόμα, μύτη, μάτια.
  • Επί εμφάνισης συμπτωμάτων, παραμονή στο σπίτι προκειμένου να αποφευχθεί κάθε είδους καταπόνηση που μειώνει την άμυνα του οργανισμού καθώς επίσης για την αποφυγή διασποράς του Ιού, στο χώρο εργασίας.
  • Εμβόλιο ειδικό, είναι στο στάδιο της παρασκευής, ενώ πρέπει να δοκιμαστεί επαρκώς στον ανθρώπινο οργανισμό πριν χορηγηθεί στην κατανάλωση, για αποφυγή σοβαρών επιπλοκών.
  • ΟΤΑΝ ΥΠΑΡΞΕΙ, συστήνεται ο εμβολιασμός ΜΟΝΟΝ σε άτομα που ανήκουν στις ΕΥΠΑΘΕΙΣ ΟΜΑΔΕΣ (ηλικιωμένοι, πνευμονοπαθείς, καρδιοπαθείς, ηπατοπαθείς, νεφροπαθείς, οι πάσχοντες από ενδοκρινικές παθήσεις π.χ. Διαβήτη, άτομα που λαμβάνουν ανοσοκατασταλτικά φάρμακα καθώς και τα πολύ μικρά παιδιά).
  • Υπάρχουν αντιϊικα φάρμακα (π.χ. Tamiflu) που προσφέρουν υπηρεσίες, αλλά και σε αυτά η χρήση πρέπει να γίνεται με συμβουλή Γιατρού.


Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να αποφευχθεί  Ο ΠΑΝΙΚΟΣ,   Οι αρμόδιες υγειονομικές αρχές έχουν κατάλληλα προετοιμασθεί, για κάθε περίπτωση.

Δρ. Γεώργιος Παπαναγιώτου
Ειδικός Ιατρός Εργασίας – Ειδικός Παθολόγος
Επιστημονικός Υπεύθυνος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου